RADNA POSJETA ZAJEDNICI BRANITELJSKIH ZADRUGA U METKOVIĆU

RADNA POSJETA ZAJEDNICI BRANITELJSKIH ZADRUGA U METKOVIĆU

Dana 21.07.2021. godine Oliver Soldo ministar za pitanja branitelja sa izaslanstvom boravio je u radnoj posjeti Metkoviću  i tom prigodom sastao se s predstavnicima Zajednice braniteljskih zadruga i Modro zelene zadruge koja je ujedno Referalni centar III. za provedbu mjera potpore radu zadruga hrvatskih branitelja, a vezano uz implementaciju Sporazuma o  obrazovnoj, znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji na razvoju poduzetništva branitelja, braniteljskih zadruga i udruga branitelja potpisanog između Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ i ZBZ.

Mijo Vukušić predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga predstavio je izvješće o provedbi Sporazuma potpisanog u 2018. godini s ciljem zajedničkog napredovanja i suradnje u kreiranju, pripremi i realizaciji različitih projekata i programa u svrhu razvitka i podizanja kvalitete života branitelja i članova njihovih obitelji vezanih uz cjeloživotno obrazovanje s naglaskom na društveno poduzetništvo te razvitak gospodarskih i poduzetničkih potencijala branitelja, braniteljskih zadruga i udruga branitelja.

Mr.sc. Nebojša Jerković voditelj Referalnog centra III. govorio je o Programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine kojim Vlada RH nastoji poticati cjeloživotno obrazovanje, zapošljavanje i zadružno poduzetništvo braniteljske populacije a kao uspješan primjer naveo je upravo projekt  Zajednice braniteljskih zadruga „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ kojeg sufinancira EU iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Voditelj Referalnog centra također je održao i predavanje na temu „Financiranje projekata braniteljskih zadruga sredstvima fondova EU putem Europskog socijalnog fonda“.

Tijekom radnog posjeta, s ciljem upoznavanja s radom, upriličen je niz posjeta i obilazaka proizvodnih pogona zadruga hrvatskih branitelja i OPG-ova na području delte Neretve i to: Braniteljskoj zadruzi Modro zelena iz Kule Norinske, Braniteljskoj zadruzi Goračići, Braniteljskoj zadruzi Neretva Citrus iz Opuzena, Braniteljskoj zadruzi Prokopica iz Otrić Seoca i Braniteljskoj zadruzi Sveti Ivan iz Blaca.

Ova prigoda iskorištena je i za dodjelu zahvalnica i prigodnih poklona braniteljskim zadrugama iz RH koje su sudjelovale na 4. Sajmu braniteljskih zadruga u HNŽ koji je održan 10.06.2021. godine u Mostaru.

Na kraju posjete dogovoren je intenzivniji nastavak  suradnje između potpisnica Sporazuma posebno u dijelu promocije i  prodaje braniteljskih proizvoda što će uvelike pomoći daljnjem razvoju braniteljskih poduzetničkih aktivnosti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao i braniteljima u Republici Hrvatskoj.